Има много фактори, които трябва да се имат предвид при планирането на

...
Има много фактори, които трябва да се имат предвид при планирането на
Коментари Харесай

Луната намалява по размери - откриха нова заплаха за астронавтите СНИМКИ

Има доста фактори, които би трябвало да се имат предвид при планирането на места за кацане на астронавти на Луната, в това число бъдещите задачи на програмата Artemis на НАСА. И това не е единствено формата на повърхността. Авторите на ново проучване, оповестено в Planetary Science Journal, считат, че трусове и свлачища на Луната могат да попречат на безвредното кацане на екипаж на нашия натурален сателит, пише Space.

Учените са изследвали южния полярен район на Луната, където астронавтите на НАСА би трябвало да кацнат през 2026 година, и са разкрили линии на разломи, предизвикали мощно земетресение преди повече от 50 години.

През 1973 година астрономите са записали мощно земетресение покрай южния полюс на Луната с помощта на сеизмометри, оставени от астронавтите на програмата Аполо. Още през 21 век галактическият транспортен съд Lunar Reconnaissance Orbiter прелетя над южния полюс на Луната и откри мрежа от разломни линии. С помощта на нови модели учените са свързали тези разломи със земетресението.



Снимка: NASA

Според учените земетресенията на Луната са сходни на тези, които се случват на Земята. Те се появяват заради гънки на повърхността, които пораждат вследствие на компресията на Луната. Луната се свива и понижава по мярка основно тъй като ядрото й се е охладило през последните няколкостотин милиона години. За да пресъздавате по-добре този развой, можете да си визиите грозде, което изсъхва и се трансформира в стафиди.



Епицентърът на едно от най-силните лунни трусове се намира в южната полярна област на Луната / Снимка: NASA

Според учените Луната е с по-малка компактност от Земята и постоянно се състои от свободни частици, които могат да бъдат изхвърлени и разпръснати по повърхността при конфликти с метеорити. В резултат на това е по-вероятно лунните трусове да причинят свлачища, в сравнение с земетресенията на Земята.

Учените предизвестяват, че когато се възнамеряват бъдещи кацания на астронавти на Луната, е належащо да се вземе поради фактът, че повърхността на Луната няма да бъде толкоз постоянна, колкото ни се желае. Тоест опасността за астронавтите идва както от трусове на Луната, по този начин и от следващи свлачища.



Повърхността на Луната / Снимка: NASA

Учените споделят, че е належащо да се погрижим за сигурността на астронавтите и скъпото съоръжение на Луната. Трябва да сме подготвени да защитим хората и бъдещите структури на спътника на Земята от сеизмична интензивност.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР